Mot Ryssland
Avmarsch
I juni 1708 anträdde Lewenhaupts armé i Kurland marschen sydost ut, för att förena sig med och förstärka Karl XII: s huvudarmé. Det var ca 12.000 man med över ett tusen trossvagnar
Ljesna
Efter tre och en halv månad hade man efter ca 80 mil nått Ljesna i Ryssland. De svenska kolonnerna av vagnar, 16 st kanoner, fotfolk och ryttare blev då angripna av ryssarna. Halva svenska styrkan förlorades och de överlevande måste lämna kvar eller sätta i brand hela sin stora tross med förnödenheter avsedda för huvudarmén. Själv blev Sören enligt uppgift, illa skadad i höger axel.
Till Karl XII
Senare på hösten i Oktober 1708 förenade man sig med Karl XII och hans trupper, som på grund av motgångar vänt söderut mot Ukraina.
Värsta vintern
Den värsta vintern i mannaminne drog nu fram över Ryssland och Ukraina ja hela Europa drabbades av “Stora frosten” som den kallades. Århundradets värsta vinter, ja rent av den kallaste vintern på 500 år har den beskrivits som.Kylan förlamade den svenska armén. Tusentals människor och hästar frös ihjäl. Under denna bessvärliga vinter var Severin med vid drabbningar och ohyggligheter vid bl.a. Starodub och Krasnokutsk.
Trupperna omorganiseras
Efter den stränga vintern och det stora manfallet reorganiserades förbanden. Severin var en tid vid Björneborgs Läns Infanteriregemente, som ersättare för en fänrik som “med döden avgått”. Framåt sommaren, den 2 juni 1709, blev Severin sedan utsedd till fänrik vid Överstelöjtnantens kompani vid Skaraborgs infanteriregemente.
Skaraborgs regemente
Skaraborgs Infanteri regemente – kompanifana Karl Xll undertecknade själv fullmakten om överflyttningen till Skaraborgarna i lägret vid Poltava. Detta var två veckor innankungen råkade ut för den olycksaliga skottskadan i foten med påverkan på hela utgången av kriget, eller åtminstone bidragande orsak till den svenska förlusten vid Poltava.Regementet leddes sedan början av året av Överste Carl Gustav Ulfsparre (af Broxvik).